Gastroskopi

Vejleding til kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm (gastroskopi)

Vejledning om gastroskopi til udprint

Hvorfor laves undersøgelsen? Man undersøger mavesækken med en tynd, bøjelig kikkert for at finde en forklaring på mavesmerter i den øvre del af maven eller halsbrand. Nogle gange kan der også være blodmangel. Ved undersøgelsen kan man blandt andet finde irritation i slimhinden, sår og tegn på infektion med bestemte bakterier (Helicobacter pylori).

Forberedelse: For at undersøgelsen kan gennemføres, skal mavesækken være tom. Du må derfor ikke have spist eller drukket noget de sidste 6 timer før undersøgelsen. Det sidste måltid før undersøgelsen skal være flydende. Tobaksrygning er heller ikke tilladt i samme tidsrum – altså 6 timer før undersøgelsen. Det gælder også tyggegummi. Du må godt drikke vand frem til 4 timer før undersøgelsen.

Selve undersøgelsen: I forbindelse med undersøgelsen kan man få lokalbedøvelse i svælget (spray). I så fald må du først spise og drikke 2 timer efter undersøgelsen, da der ellers er risiko for fejlsynkning.

Mulige komplikationer: Komplikationer til undersøgelsen er yderst sjældne, dvs. mindre end 1 ud af 1.000 undersøgelser. Der kan meget sjældent være blødning efter vævsprøver og endnu mere sjældent ses det, at der går hul på spiserør eller mavesæk. Begge dele kan medføre indlæggelse til behandling og eventuelt operation.

Hvad gør jeg, hvis jeg oplever komplikationer?

Hvis du oplever nogle af disse symptomer efter en kikkertundersøgelse, skal du kontakte akuttelefon 1813 og fortælle om dine symptomer og at du har fået foretaget kikkertundersøgelse af tyktarmen. Du vil da blive henvist til vurdering på en akutmodtageafdeling på et af Regionens hospitaler.