Tarmpodning
Vejledning om tarmpodning
Prøvesættene til tarmpodning udleveres i klinikken. De analyseres på hospitalet for f.eks. sygdomsfremkaldende bakterier eller parasitter.
Sådan gør du:
- Prøven tages mellem 2 toiletbesøg. Man indfører podepinden (vatpinden i sættet) 3-4 cm i endetarmen.
- Podepinden føres derefter ned i hætteglasset med det orange låg. Der er væske i bunden af hætteglasset, som ikke skal spildes, men skal blive i røret.
- Derefter knækkes podepinden ved den røde streg og det orange låg skrues fast, så det lukker tæt.
- Til sidst påføres klistermærket med stregkoden, hvor jeg har sat et kryds. Påfør klistermærket sådan at stregkoden er på langs og kan læses af laboratoriet.
- Kom prøverøret og rekvisitionssedlen ned i den medsendte kuvert og put kuverten i en postkasse. Portoen er betalt.
Spørgsmål og svar:
Skal der være afføring på podepinden?
- Nej. Der er ikke tale om en afføringsprøve, men om en podning fra slimhinden i tarmen og det er derfor ikke nødvendigt, at der kan ses afføring på podepinden.
Jeg har fået to prøvesæt. Kan prøverne tages samtidig?
- Ja, prøverne kan tages på samme tidspunkt og hver podepind puttes ned i hver sit rør.
Jeg har fået to prøvesæt. Hvilken stregkode skal på hvilket rør?
- Det betyder ikke noget. Det er ligegyldigt hvilket af rørene du sætter klistermærket med stregkoden på. Der skal bare kun et klistermærke på hvert rør.
Calprotectin-prøve (afføringsprøve)
Vejledning om calprotectinmåling
Calprotectin er et betændelsesstof som udskilles fra hvide blodlegemer og det kan derfor bruges til at vurdere om der er betændelse i tarmen.
Prøverøret til denne prøve er placeret i en gennemsigtig eller grå plastic container. Skru låget at denne container og tag prøverøret ud. På prøverøret er der allerede sat en label med stregkode, dit navn og CPR-nummer. Hvis der ingen label er på skal du ikke tage prøven.
I låget er der fastmonteret en lille plasticske på en hvid pind, som bruges til at tage afføringsprøven. Der skal være ca. 5 mm afføring i bunden af prøverøret når prøven er taget. Det er vigtigt at prøven ikke blandes med toiletvand eller urin, da målingen så bliver upræcis.
Låget skrues på igen efter prøvetagning og det sikres, at det er ordenligt påskruet, så prøven ikke kan løbe ud af røret. Prøverøret kommes tilbage i plasticcontaineren og låget på denne påskrues. Plasticcontaineren med prøverøret indeni lægges sammen med rekvisitionssedlen ned i den frankerede kuvert og sendes som almindelig post til Hvidovre Hospital. Adressen er påtrykt og der skal ikke skrives noget på kuverten.